Connect with us

Belföld

Lecsapott a Kötelező Szűrővizsgálatokra a Mi Hazánk

Publikálva:

-

Magyarországon sokakat megbotránkoztatott a kormány azon terve, hogy a felnőtteket is köteleznék bizonyos szűrővizsgálatok elvégzésére. Egyelőre jelen tervezet szerint ezek a szabályozások 2025. január 1-vel lépnének érvénybe és főleg a nőket érintenék. Az alábbi három vizsgálatot szeretnék kötelezővé tenni a magyar emberek számára:

  • 25 és 65 év között háromévenként méhnyakszűrés,
  • 45 és 65 év között kétévenként az emlő lágyrész röntgenvizsgálatán alapuló emlőszűrés (mammográfia),
  • 50 és 70 év között vastagbélszűrés.

Azokat, akik nem vesznek részt ezeken a vizsgálatokon 30.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújthatnák, ami többször is kiszabható. Egészen addig, ameddig az illető nem vesz részt a vizsgálaton. A szemük nem csal: ötmillió forintig is büntethető lesz bárki az országban, aki nem jelenik meg bizonyos orvosi vizsgálatokon.

A Mi Hazánk Mozgalom, amely a COVID oltások ügyében is erősen az emberek szabad döntésének védelmére kelt, már petíciót is indított a kötelezések ellen. Az aláírásokat az alábbi központi felületen várják: https://mihazank.hu/szuro/

A Mi Hazánk Mozgalom online aláírásgyűjtő felülete

„Tiltakozunk a szűrővizsgálatok kötelezővé tétele és a vizsgálatokat nem vállaló állampolgárok akár ötmillió forintos bírságolása ellen, inkább a várólisták megszüntetését szorgalmazzuk! A szűrővizsgálatok és ellátások esetében is fennálló sok hónapos vagy akár éves várólisták elfogadhatatlanok, az egészségügyi rendszer működtetését várjuk a tb-járulékokból, nem a Covid-diktatúrához hasonló vegzálásokat és kommunikációs fogásokat. Nem a szűrővizsgálatokat ellenezzük, hanem a mulasztásuk miatti bírságot. Az ellátás visszautasításának a joga még a betegeket is megilleti, nemhogy az egészségeseket!” – olvasható a honalapjukon.

A Mi Hazánk eddig is egy egészen más utat járt be egészségügyi kérdésekben, mint a többi párt és nagyon úgy néz ki nem is térnek le az általuk sokszor említett harmadik útról. A szűrő vizsgálatok témájában is először szólaltak meg a pártok közül, és bírálták a kormány döntését. Meglátjuk, hogy mennyire lesz sikeres ezúttal a kampány, és visszakerül-e az emberek kezébe a szabad döntés ebben a témában.

Image by freepik

Copyright © 2006 - 2024 Nap Mint Nap / Független hír- és info portál