Connect with us

Életmód

„E”-lrejtett Veszélyek a Polcokon

Publikálva:

-

Élelmiszer-adalékok: Az Elrejtett Veszélyek a Polcokon

Amikor az élelmiszerüzletek polcain válogatunk a csillogó csomagolású termékek között, kevesen szánnak időt arra, hogy elolvassák a csomagolás hátoldalán található apróbetűs feliratokat. Pedig érdemes lenne. Az előrecsomagolt termékek szinte mindegyike tartalmaz valamilyen mesterséges adalékanyagot, amelyek nem a termék minőségét, hanem az eladhatóságát javítják. Ma már ott tartunk, hogy egyes termékek egészséges kinézete csak valamilyen mesterséges adalékanyaggal biztosítható. A hetekig elálló húsok, a hosszú szavatossági idejű tejtermékek, a sokáig romlásmentes zöldségek és gyümölcsök mind az élelmiszeriparban használt adalékanyagok eredményei.

Az adalékanyagok egészségre gyakorolt hatását forgalmazásuk előtt be kell vizsgáltatni. Az engedélyezés során azonban sokszor csak az a szer kap jóváhagyást, amely azonnali, súlyos egészségkárosodást nem okoz. Azonban lassan már nem is lehet adalékanyag-mentes élelmiszereket kapni. A rengeteg fajta adalék közül az alábbiak különösen veszélyesek, fogyasztásukat lehetőleg kerüljük:

E102 (Tartrazin):

A tartrazin egy citromsárga, szintetikusan előállított színezék, amely pudingokban, süteményekben, élelmiszerporokban, édességekben, fagylaltokban és sok másfajta élelmiszerben gyakori alkotóelem. Más színezékeknél allergénebb, mellékhatásként migrén, torz látás vagy viszketés is felléphet. Jelenleg a világ több országában be van tiltva, Magyarországon azonban egyelőre használható. Csecsemőknek és gyermekeknek készült ételekben különösen nem ajánlott.

E220-228 (Kéndioxid és Szulfitok):

Ezen adalékokat elsősorban a borászatban és egyes zöldségek, gyümölcsök tartósításához használják. Hatásaik miatt a nem hőkezelt savanyúságok szín- és állománymegőrzésében is gyakran előfordulnak. A vegyületcsoport az emberi szervezet számára kiemelten veszélyes, már kis koncentrációban károsítja a központi idegrendszert, allergizáló hatása miatt asztmás rohamokat és fejfájást is kiválthat.

E249-252 (Nitritek és Nitrátok):

A nitritek és nitrátok a pácolt húskészítményekben és egyes zöldségekben, például salátákban, spenótban, retekben fordulhatnak elő, a nitrogéntartalmú műtrágyák helytelen mezőgazdasági használta miatt. A vegyületcsoport a vér oxigénellátó képességét csökkenti, ami sok kellemetlenséget okozhat. A belőlük képződő nitrozamin pedig rákkeltő, így jobb óvatosnak lenni azon élelmiszerekkel, amelyek tartalmazzák.

E952 (Ciklamát):

A ciklamát szintén egy élelmiszeripar által kedvelt édesítőszer, amelyet a csökkent cukortartalmú vagy cukormentes élelmiszerekben használnak. Hivatalosan az élelmiszerekben található mennyiség az emberi szervezet számára ártalmatlan, azonban kutatások szerint rendszeres fogyasztása bőrirritációt és hasmenést okozhat. Patkányokon végzett kísérletek kimutatták, hogy túlzott fogyasztása rákos megbetegedést is eredményezhet.

E951 (Aszpartám):

Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer, amelyet az 1970-es évek óta széles körben használ az élelmiszeripar. A cukormentes édességek, desszertek és üdítőitalok készítői előszeretettel dolgoznak vele, hiszen kiválthatja a cukrot. Hosszú ideje folynak viták az aszpartám szervezetre gyakorolt hatásairól. A kutatások eredményei szerint valószínűsíthető, hogy a rákos megbetegedések kialakulásában jelentős szerepe lehet.

A vásárlóknak fontos tudatosan választaniuk, és figyelniük az élelmiszerek összetevőit, hogy elkerüljék a potenciálisan veszélyes adalékanyagokat. Az egészséges táplálkozás alapja a természetes, adalékanyagoktól mentes élelmiszerek fogyasztása, amely hosszú távon hozzájárulhat a jobb életminőséghez és egészséghez.

foto: Image by freepik

forrás: Costa del Sol magazin

Continue Reading

Copyright © 2006 - 2024 Nap Mint Nap / Független hír- és info portál