Connect with us

Kultúra

Látták a magyar nyelv jövőjét?

Publikálva:

-

Nepp József és Romhányi József a magyar rajzfilmkészítés ikonikus alakjai. Napjainkra az is kiderült róluk, hogy a jövőbelátás képességével is megáldotta őket a sors. Az általuk alkotott Mézga család különös kalandjai minden idők egyik legnagyobb sikerű televíziós rajzfilmsorozata 1968–1969-ben készült.

A Mézga szülők, Paula és Géza 12 éves Aladár nevű fiának zseniális képességei vannak. Egy olyan készüléket bütyköl össze, aminek segítségével és a földelést biztosító Blöki kutya közreműködésével kapcsolatba lép a 30. századi leszármazottjával, MZ/X-szel. A rettenthetetlen szigorra törő, ám kissé ügyefogyott édesapja kívánságára különféle holmikat kér az általa Öcsinek nevezett jövőbeli rokontól ügyes-bajos dolgaik megoldására. A családtagjai – a gyagyás Krisztával kiegészítve – azonban csak a legritkább esetben tudnak jól bánni a jövőből érkező új eszközökkel. Ilyenkor mindig Aladár húzza ki őket a csávából. MZ/X nyelvét is csak ő ismeri. Édesapja csak akkor tud beszélni az időben távoli rokonával, ha elhangzik a kapcs ford utasítás, és bekapcsolják a fordításgombot.

A bal oldali képen Mézga Géza és Aladár, a jobb oldalin pedig Öcsi látható

Nézzünk néhány példát, hogyan hangzik a 30. századi újmagyar nyelv néhány mondata és kifejezése mai magyar nyelvre fordítva: ak nyav = Akarja a nyavalya!; der mel = derűs, meleg; hi fa = hideg, fagyos; mar ot = Maradj otthon!; mar ha ba rom = Maradéktalanul hallom, barátom, rokonom.

Az alkotó páros víziója szerint az újmagyar nyelv a 30. században lesz használatos. Az első lépéseket viszont már megtettük, és hol van még a 30. század! Gondoljunk csak az SMS-nyelv megjelenésére! Igaz ez még elsősorban írásban hódít – .osan, +6ó, 1ik, 2x –, ami érthető, hiszen az SMS-eket tömören kell megfogalmazni, mert nem korlátlan számú karakter áll a rendelkezésünkre. Tehát vagy kevesebbet írunk, vagy előkapjuk a nyelvi leleményünket, és rövidítünk: jelekkel, emodzsikkal. Hasonló a helyzet a cset esetében is. A rövidített szóalakok azonban szóban is terjednek: gratula, pill, mizu, naon, sztem. Ez utóbbi, a szórövidülés eddig is gyakori szóalkotási mód volt: a tulajdonosból így lett tulaj, a professzorból prof, a trolibuszból troli, a matematikából matek.

Köztudott, hogy a nyelv, így a magyar nyelv is állandóan változik. Remélem, hogy nem veszíti el az alapvető funkcióját, és tudunk egymással kommunikálni, sőt szót is érteni. Ez csak rajtunk múlik.

Image by jcomp on Freepik

Continue Reading

Copyright © 2006 - 2024 Nap Mint Nap / Független hír- és info portál