Connect with us

Kultúra

Csak kapkodták a fejüket, akik elmentek a Kurultajra Bugacra

Publikálva:

-

A tegnapi megnyitó után mára teljes fordulatra pörgött fel a Kurultaj, vagyis a magyar, a hun és a türk tudatú nemzetek találkozója: valóban csak kapkodták a fejüket, akik elmentek Bugacra, a hagyományőrző fesztiválra – ha valaki kedvet kap, holnap még ellátogathat a rendezvényre.

Íjászok, ősmagyar ruhába öltözött emberek. Közel 400 gyalogos és lovas vonult fel a küzdőtéren, hogy megmutassák magukat, a lovaikat, ruháikat, magyarság és haza szeretetüket. Nem csupán a lovas és a gyalogos hagyományőrzők nyűgözték le a vendégeket. Volt például agarászbemutató is, és sólymokkal is lehetett találkozni. „Azért jöttünk el, hogy a solymászrendet népszerűsítsük, az embereknek megtudjuk mutatni azt, hogy ez a csodálatos lény, ami a sólyom, ami a mi turulunk, ami ősiségünknek az egyik legfontosabb szimbóluma ez most is él itt van köztünk” – mondta Malom Bendegúz, a Csókakői Hunok vezetője.

A tegnapi megnyitó után mára teljes fordulatra pörgött fel a Kurultaj, vagyis a magyar, a hun és a türk tudatú nemzetek találkozója: valóban csak kapkodták a fejüket, akik elmentek Bugacra, a hagyományőrző fesztiválra – ha valaki kedvet kap, holnap még ellátogathat a rendezvényre.

Íjászok, ősmagyar ruhába öltözött emberek. Közel 400 gyalogos és lovas vonult fel a küzdőtéren, hogy megmutassák magukat, a lovaikat, ruháikat, magyarság és haza szeretetüket. Nem csupán a lovas és a gyalogos hagyományőrzők nyűgözték le a vendégeket. Volt például agarászbemutató is, és sólymokkal is lehetett találkozni. „Azért jöttünk el, hogy a solymászrendet népszerűsítsük, az embereknek megtudjuk mutatni azt, hogy ez a csodálatos lény, ami a sólyom, ami a mi turulunk, ami ősiségünknek az egyik legfontosabb szimbóluma ez most is él itt van köztünk” – mondta Malom Bendegúz, a Csókakői Hunok vezetője.

A bugaci pusztán kézműves vásár is nyílt. Voltak, akik hangszerekkel, voltak, aki hímzett ruhákkal vagy íjakkal érkezetek. De voltak olyanok is, akik gyógyfüvekből készítettek teákat. „24 féle gyógynövény van benne általános immunerősítő illetve rengeteg problémára alkalmas gyógyteák, népbetegség a pajzsmirigy problémák, a cukorbetegség, erre mind mind tökéletesen összekevert és szárított gyógynövénykeverékeink vannak” – nyilatkozta Kissné Gyurkó Ágnes, gyógytea forgalmazó. A szombati programokra is rengetegen voltak kíváncsiak. A magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepe egyben a hun és türk tudatú népek közös találkozója is.

A szervezők szerint a Kurultaj legfontosabb üzenete, hogy közösen tudjuk megünnepelni azt, hogy itt, a Kárpát-medencében élünk. „A kurultaj a nemzet tudatról szól, arról, hogy az ősi gyökerek mentén, az ősök tisztelete, az ősi kultúra az a közös összekötő kapocs, ami ezt a 150 millió embert aki a turáni népek nagy családjába tartozik, összeköti és most azért jöttünk össze, hogy a rokonságunkat az őseinket közösen ünnepeljük” – mondta Varga Zoltán, a Magyar-Turán Alapítvány technikai igazgatója.

forrás: MTI -Híradó

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Continue Reading

Copyright © 2006 - 2024 Nap Mint Nap / Független hír- és info portál