Connect with us

Külföld

A Covid-vakcinák hozzájárulhattak a túlzott halálozások növekedéséhez

Publikálva:

-

A Covid-19 elleni vakcinák segíthettek a túlzott halálozások számának növekedésében, állítja egy új tanulmány, amely megkérdőjelezi a vakcinák biztonságosságát és hatékonyságát. Az elemzés szerint a pandémia idején bevezetett oltások nemcsak a vírus terjedését korlátozták, hanem néhány esetben súlyos mellékhatásokat is okozhattak, amelyek végül halálhoz vezettek.

A kutatók különböző országokból származó adatokat elemeztek, és arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos populációkban az oltás után növekedett a halálozási arány. Az Egyesült Királyságban például 2023-ban 8%-kal magasabb volt a halálozási arány, mint az előző években. Németországban 6%-kal, míg az Egyesült Államokban 10%-kal növekedett a halálozások száma ugyanebben az időszakban.

Dr. Peter Doshi, a tanulmány egyik szerzője és a BMJ orvosi folyóirat szerkesztője, kiemelte, hogy bár a vakcinák széles körben hasznosak voltak a Covid-19 elleni küzdelemben, fontos, hogy figyelembe vegyük az esetleges kockázatokat is.

„Nem szabad figyelmen kívül hagynunk az oltásokkal kapcsolatos lehetséges kockázatokat és mellékhatásokat” – mondta Dr. Doshi. „További kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy ezek a vakcinák hogyan hatottak a különböző populációkra.”

A kutatás arra is rámutatott, hogy az oltások bevezetése óta megfigyelt túlzott halálozási arányok összefügghetnek a különböző országok egészségügyi rendszerének eltérő működésével és az oltási kampányok eltérő végrehajtásával. A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy a további vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy pontosabban megértsük az oltások hosszú távú hatásait.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az oltásokat gyártó cégek továbbra is hangsúlyozzák, hogy a vakcinák előnyei messze felülmúlják a kockázatokat. Ugyanakkor a mostani kutatás felhívja a figyelmet arra, hogy az oltási programokat folyamatosan felül kell vizsgálni és fejleszteni kell a legjobb eredmények elérése érdekében.

A tanulmány megállapításai újabb vitákat indíthatnak el a vakcinák biztonságosságáról és a pandémia kezelésének módjáról, különösen azokban az országokban, ahol a túlzott halálozások számának növekedését tapasztalták. Az egészségügyi hatóságoknak most még nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az oltások utáni mellékhatások nyomon követésére és a lakosság megfelelő tájékoztatására.

Ez a tanulmány az oltás szkeptikusok véleményét erősíti, egyúttal felhívja a figyelmet a központosított oltás elrendelés veszélyeire is. Lehetőséget ad arra, hogy egy esetlegesen újra bekövetkező világjárvány idején a kormányok ne rendeljenek el kötelező védőoltásokat tanulva a hibás döntéseikből.

Image by Drazen Zigic on Freepik

forrás: The Telegraph

Copyright © 2006 - 2024 Nap Mint Nap / Független hír- és info portál