Töri óra

Na, akkor ki Őshonos a Kárpát medencében MTA? Hogy állunk a törivel?

EGY ÚJABB (NYELVI) BIZONYÍTÉK, HOGY RÉGEBBEN JELEN VAGYUNK A KÁRPÁT-HAZÁBAN, MINT AZT AHOGY A „HIVATALOS” TUDOMÁNY ÁLLÍTJA! 🙂

Egyetlen szó az, mely Ammianus Marcellinus római tábornok és történetíró, Rerum Gestarum című művének egyik fejezetében olvasható. Egyetlen szó, mely mégis sokat elárul a Kárpát-medence lakóiról, azok nyelvéről.

A történet szerint Kr.u. 359-ben a Kárpát-medence népe fellázadt a II. Constantinus római császár által kiszabott súlyos adók miatt. A császár személyesen próbálta a kedélyeket lecsillapítani, de még nagyobb zűrzavart okozott. Mivel az uralkodó az őslakosokkal(!) folytatott tárgyaláson sem engedett az elképzeléseiből, nem csökkentette a kiszabott adókat, egy elkeseredett résztvevő levette a csizmáját és hozzávágta a császárhoz, miközben a következő szavakat kiabálta: „Marha, marha!” A sértő szavak elhangzása után fellázadt a nép, nekirohant a császárnak, letépték arannyal beszőtt köpenyét és összetörték a trónját. A tejelő, húst adó haszonállat eme neve a magyaron és a sumeron(!) kívül más nép szókincsében nem található meg!

Napjainkban ezt a szitokszónak is számító kifejezést arra az egyénre mondjuk, akire haragszunk. S ez a szó – a lejegyzett történet szerint – Kárpát medencei birtoklevelünk!

forrás: Ancient Hungary Facebook oldala